Пекити Търша Кали

logo black PTK 150

От месец март 2013 г. в СК „Черен Дракон“ ще се провеждат и тренировки по Пекити Търша Кали. Това е филипинска бойна система за близък контакт, която се фокусира върху хладни оръжия. Обучението ще се води от инструкторите Стефан Михалков и Светослав Алексиев.

 

Пекити Търша Кали е филипинска бойна система за близък контакт, която се фокусира върху хладни оръжия. Обхваща широк спектър от традиционни оръжия и тактики, а именно:

  • Един стик (един меч) *
  • Два стика (два меча) *
  • Единичен нож
  • Два ножа
  • Еспада и Дага (дълго острие и нож)
  • Сибат (копие)
  • Техники за гола ръка и граплинг (dumpag и dumog)

* Пръчките се използват в обучението на мястото на мечове

Пекити Търша Кали се основава на триъгълните движения, мобилността и контра-атката. Идва от ера, когато е било общоприето за филипинските мъже да носят мечове и ножове.
Системата произхожда от провинциите Панай и Негрос и е създадена от Тортал клан. Семейният патриарх и Grandmaster на Пекити Търша, Гранд Тухон Конрадо Б. Тортал предава системата само на неговият внук Гранд Тухон Лео Тортал Гахе младши.
Гранд Тухон Конрадо Б. Тортал, както и други лидери на семейството преди него, доразвиват системата чрез изпитване и изследване на техника и стратегия. Практикуването в семейството, дуели с други системи и реални битки непрекъснато усъвършенстват и утвърждават Пекити Търша като ефективна и смъртоносна бойна система. Сегашният директор на системата, Гранд Тухон Гахе започва обучението си шест годишен и в крайна сметка я изучава в цялата й дълбочина.
В духа на семейната традиция, той практикува и държи системата в рамките на клана си. Когато Гранд Тухон Гахе емигрира в САЩ през 1972 г., той осъзнава потенциала за споделяне на семейната система с другите и започва да я преподава.
До началото на 90-те години на двайсети век, Гранд Тухон Гахе преподава Пекити Търша по всички краища на САЩ и света, превръщайки се в лидер в насърчаването и преподаването на филипински бойни изкуства, набира репутация за технически постижения както и за усилени тренировки. Неговите усилия са помогнали филипинските бойни изкуства да бъдат високо ценени в рамките на военни, полицейски и цивилни общности.
Системата става любима на много агенции прилагащи закона. Гранд Тухон Гахе е назначен за национален директор на асоциация за обучение в полицията на САЩ позната като "Defensive Tactics". Гранд Тухон Гахе се завръща във Филипините през 1990 г. и продължава да преподава и насърчава преподаването на Пекити Търша. Неговите усилия целят Пекити Търша да стане филипинска система, призната като част от официалната доктрина на въоръжените сили на Филипините. През 1998 Пекити Търша става официална бойна система на Филипинската морска пехота.
Пекити Търша разширява своите корени от Васайските острови и се разпространява по целия свят. Пекити Търша е доказана бойна система за хладни оръжия, а вече е и предпочитана система за близък бой както от военното, така и от цивилното население.

Източник: http://www.ptkmanila.com/ptk.htm

 

snimki za sait 2 018Нож и стик snimki za sait 2 020Нож snimki za sait 2 024Нож

yumeiho BG 135x135weekend bg