Изисквания към позицията на тялото в Чън стил Тай Чи

Главата и вратът

Главата трябва да се държи изправена и мускулите на врата трябва да бъдат релаксирани, така че да се получи усещането, че главата е окачена. Опитайте да не се навеждате напред, назад, наляво или надясно. Координирайте главата с торса и крайниците. Гледайте далеч напред на нивото на очите. Когато се движите, ако основното приложение е с ръката, фокусирайте очите на във върха на средния пръст на тази ръка. Леко приберете брадичката надолу. Затворете устните и зъбите. Дръжте върха на езика прилепен към небцето, за да увеличите отделянето на слюнка. Слушайте назад и обръщайте внимание на ляво и надясно. Накратко, навсякъде трябва да сте релаксирани, а не напрегнати.

 

Торсът

  1. Гръдният кош и гърбът: в Чън стил Тай Чи се изисква гръдният кош да е закръглен навътре, празен и релаксиран. Поддържането на гръдния кош празен и релаксиран подсилва коремното дишане за дълго и дълбоко вдишване и издишване. От гледна точка на бойните приложения „неутрализирането се извършва с гръдния кош и кръста”. Когато гръдният кош е празен, ключиците и ребрата са в покой и горната част на тялото може да се движи свободно, а центърът на тежестта слиза по-ниско. Гърбът трябва да бъде изпънат, релаксиран и в покой.

Прочети още...

Ръцете

  1. Раменете и лактите: раменните стави се отпускат надолу и навън и лакътните стави се отпускат надолу. Отпускането на раменете и потъването на лактите са свързани. Когато раменете и лактите са отпуснати и потънали, ръцете могат да се отпуснат и движенията им могат да бъдат естествени и плавни. Само когато раменете и лактите са плавно свързани може вътрешната сила да се движи към дланите и пръстите. Ако има стягане в раменете и лактите, вътрешната сила ще бъде блокирана и цялото тяло ще изгуби координация. На практика е важно да се обръща внимание на релаксацията в раменете. ...

Прочети още...

Долната част на тялото (краката)

Долната част на тялото е източникът на сила за поддържане на позициите и за изпълнението на удари. В „За боя” се казва: „Коренът е в стъпалата. Краката служат за преход. Кръстът контролира. Проявата е в пръстите”. „Когато силата не се контролира, цялото тяло става отпуснато и приведено. Търсете причината в кръста и краката”. 

Прочети още...